Arkiv: Blogg

Jun 7, 2017

Riksrevisionen granskar den svenska bredbandsutbyggnaden

Under hösten och vintern har Riksrevisionen granskat den svenska modellen för bredbandsutbyggnad. Modellen har varit framgÄngsrik bÄde nationellt och internationellt men stÄr nu inför stora utmaningar och svÄra situationer pÄ marknaden. Rapporten ger förslag pÄ förÀndringar, anpassningar och strategier.

Maj 12, 2017

Nya bredbandsmÄl krÀver att undanröja hinder

Den 18 december 2016 presenterade regeringen en ny bredbandsstrategi, ”Sverige helt uppkopplat 2025 – en bredbandsstrategi”. PTS har nu kommit med en utvĂ€rdering av statusen för att nĂ„ mĂ„len.

Sep 21, 2016

SĂ„ funkar Internet!

SÄ funkar Internet Àr skriven av Karin NygÄrds för att förklara hur Internet funkar och vad som behövs för att det ska fungera bra. Rala har bidragit till kapitlet om fiber.

Apr 22, 2016

Connected for Health

The Connected for Health project aims to test health technology applications and develop remote services to the social welfare and health sector.

Mar 13, 2016

Skatteverkets nya riktlinjer om skatt och moms för fiberföreningar

Skatteverket har publicerat ny och viktig information som berör fiberföreningar rörande skatt och moms.

Mar 11, 2016

SKL-seminarium i riksdagen

Som en uppföljning pÄ den OECD-rapport som vi tidigare skrivit om hÀr pÄ Rala Flow höll SKL, den 9 mars, ett frukostseminarium inne pÄ Riksdagen

Jan 26, 2016

Fiberkabel samlar el och data

Med den teknik vi har idag kan vi lÀtt ta ur en kabel och installera en annan. PÄ sÄ sÀtt skapas idag förutsÀttningarna för att ta ny teknik i drift nÀr den nÄr kommersiella applikationer.

Jan 13, 2016

Development of High-speed Networks and the Role of Municipal Networks

Före jul publicerade OECD en ny rapport som pÄ flera sÀtt bekrÀftar bilden av att kommuner och kommunala stadsnÀts intÄg pÄ marknaden bidrog till att skapa en kraftigt konkurrensutsatt situation som frÀmjar utbyggnaden och har pressat priserna. Men det Àr inte sÄ enkelt som att starta ett stadsnÀt. Ett korrekt skött nÀt kan leda till positiva samhÀllseffekter.

Jan 12, 2016

Fotbollen skapar vÀgar in i ett nytt samhÀlle

Hisingsbacka FC har förstÄtt vilken avgörande roll de spelar för att riva ner murar och skapa möjligheter för barn och ungdomar som kommer nyanlÀnda till Sverige.

Nov 24, 2015

Breko Jahrestagung 2015- Årsmöte för Breko

I oktober klev Rala in pÄ den tyska marknaden och introducerade sina tjÀnster och materiallösningar. Det har varit allt annat Àn en lugn start vilket vi Àr vÀldigt glada över. PÄ torsdag kommer vi att trÀffa flera olika marknadsaktörer pÄ Brekos Ärsmöte. Breko Àr en samarbetsorganisation för lokala nÀtÀgare och investerare i fysisk infrastruktur. Det ska bli spÀnnande att vara dÀr och vara en del av deras agenda.

Nov 11, 2015

Julen nÀrmar sig och vi vill stötta fler

Julen nÀrmar sig och istÀllet för att dela ut presenter och gÄvor till kunder och anstÀllda har vi valt att stötta UNHCR i deras arbete för att hjÀlpa mÀnniskor pÄ flykt. Idag Àr ca 60 miljoner mÀnniskor i vÀrlden pÄ flykt. Vi hoppas att fler vÀljer att bidra pÄ samma sÀtt.

Nov 7, 2015

Bredband till alla ersÀtter journalister

”Bredband till alla, ”medieborgare” kommer delvis att ersĂ€tta journalister och papperstidningen Ă€r dödsdömd”, skriver man i sammanfattningen av medieutredningen. Är det sĂ„ tokigt dĂ„?

Nov 3, 2015

Behov av uppkoppling Àr inte Äldersberoende

K-G och Eric Ă€r förvĂ„nade och besvikna dĂ„ de inte erbjuds uppkoppling pĂ„ sitt nya serviceboende i Rimforsa söder om Linköping. För att koppla upp sig eller skicka mail sĂ„ behöver de anvĂ€nda sig av sina barn eller som nu, köpa egna mobila bredband. Är du inte uppkopplad sĂ„ finns du inte.

Nov 1, 2015

FibernÀten ska lösa problem, inte skapa dem

Standardiserade markavtal med markÀgare som passeras i ett fiberprojekt Àr en central aktivitet för alla fiberföreningar. Risken om man inte hanterar detta rÀtt Àr att skapa problem pÄ lÄng sikt som kan vara svÄra att ta sig ur.

Okt 30, 2015

Framtida behov av kapacitet och tjÀnster

Vilken bredbandshastighet och vilken infrastruktur behöver vi framtiden? Vi Àr övertygade om att fiber Àr det vi behöver nu och framtiden. Delar du vÄr Äsikt sÄ ska du gÄ in och besvara den hÀr öppna remissen frÄn EU Kommissionen. Ditt svar Àr viktigt! Besvara remissen hÀr.