Optokabel
Optokabel

Mikrokabel att lita på

Pålitlig kabel från en pålitlig leverantör. Våra kablar ger en nätägare en robust lösning och installatören en kabel som är smidig att hantera.
Exceptionell installationskapacitet inte minst i form oöverträffade blåslängder, mekaniskt skydd över lång tid och mycket enkel preparering samt korta leveranstider gör Ralas mikrokablar till rätt val för både nätägare och installatörer.

Du känner lätt igen en kabel från oss på Rala – alla våra fiberkablar har gul mantel.

VERSA Slim

Världens tunnaste 192 fiberkabel – bara 6,3 mm i diameter!

192_JN-SM-LRE_XS165-200_med_ror

Versa Slim är den tunnaste 192 fiberkabel som finns. Den kommer från Prysmian Group, världsledande tillverkare av högkvalitativ optokabel.

Den har samma höga prestanda, kvalitet och tillförlitlighet som du är van vid från våra andra optokablar, bara ännu smäckrare. Versa Slim 200/192-kabeln är hela 0,6 mm tunnare än vår andra Versa 192-kabel och diametern är bara 6,3 mm! Och ju tunnare kabel desto enklare hantering, lägre friktion och enklare förläggning.

 

Och kanske det bästa; Versa Slim 200/192 går utmärkt att blåsa i 10/8 rör!

Det är den första 192 fiberkabel som klarar kraven i Robust Fiber för installation i rör med innerdiameter på 8,0 mm.

 

Versa Slim 200/192, G657A1, egenskaper:

Konstruktion: 8 tuber x 24 fiber

Kabel: Ø 6,3 mm

Kabelvikt: 47 kg/km

Trumstorlek: K9

 

Versa Slim 200/192 finns för leverans under sommaren

Vill du veta mer? Klicka här.

Läs mer om våra kablar i Versaserien.

VERSA

Våra tunnaste och mångsidigaste kablar någonsin. Bland annat en 192 fiberkabel som bara är 6.3 mm i diameter! Den enda 192 fiberkabel som klarar kraven i Robust Fiber för installation i rör med en innerdiameter på 8 mm.

Versa extra tunn fiberkabel

Ända sedan Rala introducerade mikrokablar, i början av 2000-talet, har vi med hjälp av avancerad teknik lett utvecklingen mot högre kapacitet, högre pålitlighet, mindre dimensioner och enklare hantering.

Nu presenterar vi en ny generation av mikrokabel – Versa – där alla prestanda förbättrats. En serie robusta optokablar med prestanda och tillförlitlighet som räcker långt in i framtiden. Dessutom har kablarna blivit tunnare.

Versa-serien finns i tre utföranden – Versa 250, Versa 200 och Versa Slim. Serien har utvecklats för att passa alla applikationer, och förenklar hela processen – från projektering till färdig installation och underhåll.

Versa giberkabel extra tunn

Versa – mikrokabel med många användningsområden

Versa-serien gör valet av kabel lätt – de kan användas mellan städer, i städer, i villaområden och på landsbygden. Och fördelarna är många:

-Lång livslängd
-Marknadens lägsta dämpningsvärden för microbendings
-Dämpningsbudgeten ökar
-Förenklar midspan
-Temperaturokänslig från -40°C till +70°C
-Klarar med råge tuffa svenska klimatförhållanden

Versa 250, G657A1, egenskaper:

Tabell fiberkabel Versa

Nyhet - UniVersa fiberkabelVersa Slim 200/192, G657A1, egenskaper:

Konstruktion: 8 tuber x 24 fiber
Kabel: Ø 6.3 mm
Kabelvikt: 47 kg/km
Trumstorlek: K9

Klicka här om du vill läsa mer om Versa Slim.

Versa 200/192, G657A2, egenskaper:

Konstruktion: 8 tuber x 24 fiber
Tubstorlek: Ø 1.65 mm
Kabel: Ø 7.0 mm
Kabelvikt: 47 kg/km
Trumstorlek: K9

Specifikationer:

Ladda ner foldrar och produktblad för VERSA – mikrokablar:

Mikrokabel Versa 250/288
Mikrokabel Versa 250/24 och 48
Mikrokabel Versa 250/96
Mikrokabel Versa 200/192
Mikrokabel Versa 250/144
Mikrokabel Versa 250/192

Folder VERSA

Klicka här om du vill veta mer om Versa.

Unitube

Unitube är en enkel konstruktion med bra installationsegenskaper. Fibrerna är fördelade i en enda central tub. Vår 24 fibers unitubekabel innehåller 2 kardeler med 12 fiber vardera. Det gör den lätt att arbeta med samtidigt som den klarar typiskt nordiska kravspecifikationer. Passar utmärkt i mikrokanalisation upp till en innerdiameter på 12 mm där installationslängderna är långa.

Enklast möjliga från punkt till punkt

Unitube-kabeln är lika enkel som genialisk, med alla fibrer fördelade i en enda tub, något som är mycket utrymmesbesparande. Alla kablar är små, mekaniskt kraftfulla och oftast de som presterar bäst vid kabelinstallationer.

De är avsedda för punkt-till-punkt-installationer, såsom matning av en distributionspunkt (12 och 24 fiber) eller som en vanlig kundinstallation (2 och 4 fiber).

Unitube Mini

Nu har vi även en ny konstruktion av en mindre unitube-kabel: Unitube Mini.

Den är endast 2,5 mm i diameter vilket innebär att den kan installeras i mikrorör med innerdiameter 3,5 mm. Kablarna finns nu upp till 12 fiber. Perfekt för flerbostadshus eller företag.

UniVersa – användarvänlig

Nyhet - UniVersa fiberkabel
Rala introducerar UniVersa – unitube-kablar på en ny tekniknivå.

I vårt UniVersa-sortiment ingår tre kablar, 2-, 4- och 12-fiberskabel. Lätta att hantera med bibehållna långa installationslängder.

Liten böjradie och mindre gel

Kablarna är längsvattentäta och har dragavlastare. Den lilla diametern (2,9 mm, 3,2 mm för 12 fiberkabel) ger mindre böjningsradier i fiberuttag och skarvboxar. Dessutom har vi minimerat behovet av vattenskyddande gel, vilket betyder mindre kladd i hanteringen.

-Lång livslängd
-Marknadens lägsta dämpningsvärden för microbendings
-Användarvänliga
-Mindre böjradier

Produktfakta

Konstruktion: Unitube 2x G.657.A2, 4x G.657.A2
Tubstorlek: 1,4 mm
Kabel diameter: 2,9 mm
Kabelvikt: 6,8 kg/1000m
Trumstorlek: K6

Konstruktion: Unitube 12x G.657.A1
Tubstorlek: 1,4 mm
Kabel diameter: 3,2 mm
Kabelvikt: 8,2 kg/1000m
Trumstorlek: K6

UniVersa-2-x-G657A2-BBX fiberkabel
UniVersa 2xG.657.A2 BBX

UniVersa-4-x-G657A2-BBX fiberkabel
UniVersa 4xG.657.A2 BBX

UniVersa-12-x-G657A1 fiberkabel
UniVersa 12xG.657.A1

 

Produktblad UniVersa

Läs mer om fiberstandarden ITU-T G.657

 

Klicka här om du vill du veta mer om UniVersa fiberkabel.

Loosetube

Loosetube är fiber i lösa tuber runt en dragavlastare. Torr kärna men ändå längsvattentät. Enkelt att nå varje fiber för exempelvis avgrening. Från 48 till 288 fiber – för mikrokanalisation eller vanlig 40/32-kanalisation!

Fiber i tuber för enkel avgrening
Konstruktionen med lösa tuber runt en dragavlastare gör att det är lätt att komma åt fibern i varje enskild tub. Det är speciellt fördelaktigt när endast några fibrer ska delas och skarvas vid exempelvis en utskarvning och avgrening. I denna mikrokabel har – oavsett om det är 48 eller 216 fiber i kabeln – tuberna lagts i endast ett lager. Det gör det ännu lättare att få ut de enskilda fibrerna. Är det stora mängder fiber separeras kardelarna med kardelband. Kardelbanden avlägsnas snabbt och med en enkel ögla runt varje kardel är den lätt identifierad vilket gör det enkelt vid preparering av kablarna.

Så liten. Så mycket fibrer
Konstruktionen finns från 48 fibrer men det är vid högre fiberantal som fördelarna är tydligast. Just nu har vi lyckats med konststycket att få in hela 216 fibrer i en kabel som endast är omkring 8,4 mm i diameter. Och den nya fiberkabeln med 96 fiber som mäter 6,5 mm. Förutom att den lilla diametern medger installation i 12/10 eller 14/10 millimeters mikrokanalisation så blir trummorna mindre vilket underlättar logistiken. Dessutom kan slingor göras mindre med många fördelar i brunnar, skåp och ODFer.

Vår nya mikrokabel för 288 fibrer har en diameter på 10,2mm vilket gör den lämplig för installation i en 25/19-slang eller större.

FTTx - ute eller inne

Endast 1,8 mm – men ändå fullvuxen. Liten, smidig och stark. Klarar svenskt klimat genom temperaturspecifikationer, vattentäthet och mekanisk styrka. Med sin lilla diameter är FTTx-kabeln enkel att hantera vid varje enskild terminering.

En liten fullfjädrad kabel
Kablarna har blivit mindre. Det är en utveckling som mikrokabelsystemet JETnet® har drivit på och systemen blir nu allt lättare att bygga, underhålla och uppgradera. Svenska förhållanden är tuffa och det ställs höga tekniska krav för att fibern ska skyddas och anläggningen hålla hela sin avsedda livslängd. Det är därför vi säger att FTTx-kabeln är fullfjädrad. Den klarar rätt temperaturintervall, står emot yttre tryck utan mer dämpning och hanterar dragpåkänning. Kabeln lever alltså upp till alla de krav som det svenska klimatet kräver.

Lättarbetad
Blåsprestandan är på topp, kabeln tål hantering och den är lätt att skala upp. Det gör att kabeln är utmärkt som grundpelare vid FTTx-installationer utomhus.

Levereras med fördel med BendBright XS
Allt fler använder BendBright XS. Idag kan både Rala och Draka rapportera att det är den vanligaste fibern i svenska installationer av FTTx-kabeln. Orsaken är att BendBright XS är robust, tål små böjradier och därför ger möjlighet till snygga installationer.

Flextube HD

Flextube HD har en kompakt konstruktion som tillåter otroligt mycket fiber i en kabel med liten diameter.

Installeras i kanalisation med blåsning eller dragning och har från 288 upp till 864 fiber fördelade i flexibla tuber. Dess egenskaper kombinerar tempraturstabilitet med böjlighet och otroligt enkel preparering. Utan verktyg skalas tuberna upp och den sparsamma mängden gel som skapar längsvattentäthet är lätt att tvätta bort. Nästan som en helt torr konstruktion. Alla fiber är lätta att komma åt.

Att välja fiberkabel

Valet av fiber är ditt viktigaste beslut. Kablarna konstrueras för att skydda fibern och säkerställa att den klarar miljö, hantering och påfrestningar under mycket lång tid. När du väljer fiber, väljer du samtidigt prestanda, kvalité och funktion. Den senaste revolutionen är glasfibern.

Låg dämpning från 1285 till 1625 nm
Alla single mode fiber enligt ITU-T rek G.652.D och ITU-T rek G.657.xx har låg dämpning från omkring 1685 upp till strax över 1625 nm. Det ger möjlighet att om man så vill inte bara nyttja 1310, 1550 och 1625 nm för överföring utan också stora delar av våglängderna däremellan. Skulle det exempelvis bli aktuellt med våglängdsmultiplex (DWDM/CWDM) så klarar dessa fibrer det utmärkt. Redan idag är det vardag i transportnät och ryggraden i fibernäten. Det finns också standardisering på gång för användning i accessnäten. Du är förberedd för framtiden med alla våra single mode fiber.

Fibern har också låga PMD-värden. Speciellt för transportnät över långa distanser är det en viktig egenskap.

Color Lock – klara färger som inte släpper taget
I äldre produktion av fiber är all fiber transparent. Sedan målas den i den färg som behövs. Vår fiber nyttjar en ny teknik där färgen istället integreras med det yttre skyddet på fibern. De största fördelarna ligger i klara och tydliga färger, färg som inte släper och bättre böjegenskaper hos fibern. Detta medför enklare installation och dokumentation. Samtidigt blir fibrerna tåligare och klarar sig bättre över tid.

Rätt fiberkabel från rätt leverantör

Det är inte bara tekniska egenskaper hos fiberkablarna som avgör om installationen blir lyckad.

En fiberkabel ska vara liten, tåla påfrestningar under hela sin långa sin livstid och vara lätt att installera. Idag kan mikrokablar ta alla roller i ett fibernät. Just kabeln med sitt mekaniska skydd av fibrerna, sin konstruktion vilken medger enkel hantering och fuktspärrar gör den lämplig som bärare av den viktiga infrastruktur. Vare sig det är serviser till banker, sjukhus eller bostäder. Likaså är de pålitliga nog att vara del i den intensiva, ekonomiskt avgörande och verksamhetskritiska ryggraden i vilket publikt fibernät som helst.

Ordning och reda
Den tekniska prestandan kommer givetvis alltid i första rummet. Men för dig som vill tjäna tid och pengar är det också viktigt att kablarna är lätta att identifiera. Dels för att det ska vara snabbt och smidigt att skarva. Dels för att kablarna enkelt ska kunna föras in i dokumentationssystem. Därför är vår färgkodning alltid densamma, oavsett vilken produkt du använder. Från hösten 2012 har vi anpassat oss till ett nytt gemensamt färkodningssystem, S12, för Sverige. Vi introducerar detta löpande och fasar ut de kablar som har äldre färgkodningssystem. Mer information hittar du i produktbladen och har du ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Anpassade längder för bättre projekt
Alla kablar leveras normalt på standardlängder. De går dock att få i anpassade – kapade – längder. Det sparar pengar genom förre skarvar och mindre spill ute i fält.

Fibern och miljön

Fiber och fiberkabel kan lätt återvinnas.

Varken fibern eller kabeln innehåller ämnen som vid normal hantering orsakar skada på miljö eller personal.

Sortering och återvinning
Fiber och fiberkabel hanteras som brännbart avfall. Var noga med de enskilda lösa fibrerna så att de tas om hand i alla situationer.