10/8 och 14/10 är uppskattade dimensioner att använda i accessnäten idag. Samtidigt så ökar behovet av fiberdensitet och robusta material som klarar av de yttre påfrestningar som uppstår. I mars släppte vi därför vår nyaste kabel med endast 6,3 mm diameter och 192 fiber. Vi har hela tiden varit övertygade om att det måste gå att ta fram den här typen av kabel. Nu var det upp till bevis, ska Versa Slim 192f klara av att lösa det problem som vi förutsett nämligen att installeras när vanlig standardkabel fastnar.

Fredrik och Walle, våra applikationstekniker, såg till att skapa de bästa förutsättningarna för teamet på plats. Smörgåsar och kaffe från lokala bageriet (som till och med skickade med termosar) är viktiga ingredienser. Vem vill installera kabel på tom mage?

Förutsättningarna för installationen som i sin helhet var 2500 m var:

1100 meter med 2×14/10, förläggningen saknade både ledningsbädd och kringfyllnad.

Ett skåp 820 m in på sträckan, där kabeln slingas för att kunna göra midspan.

800 meter med 25/20, även på denna sträcka (efter 420 meter) fanns ett skåp för midspan.

400 meter med 10/8 draget i 50/40.

På plats konstaterades att den tidigare kabeln fastnat redan efter 200 meter i 14/10 så den första sträckan kändes kritisk att klara. Vi fick också till oss att förläggningen på delar av sträckan inte var gjord med de bästa förutsättningarna.

Installationen gjordes med en Minijet och inleddes med jämn och bra hastighet på ca 60 m/min. Efter 500 m började installatörerna märka av den misstänkta sträckan där förläggningen inte utförts på önskvärt sätt. Den ökade friktionen gjorde att hastigheten sjönk något och när kabeln nådde skåpet beslöts att ta ut den där och att blåsa resterande distans därifrån.

Installationen i 25/20 gick helt utan problem. Efter att kabeln gått upp i skåpet, för att senare kunna göra midspan på kabeln, sjönk hastigheten något.

Roligast var nog att se sista sträckan på installationen (375 m i 10/8) där kabeln näst intill flög fram i 80-90 m/min. Lufttrycket på var bara 2,5 bar vilket kan jämföras med 6 bar vid installation i 14/10.

Slutsatsen av installationen är att kabeln har utmärkta förutsättningar för långa installationer i flertalet rördimensioner, kanske främst i 10/8. Här finns det tydliga besparingar för våra kunder att göra. Vi är gärna med vid de första installationerna. Ni kan kontakta oss för mer information.

 

« Previous post Next post »
More news
Senaste inläggen
16mars

Ralaflex G2 Robust, en kraftfull mellanbror 

Var miljö har sitt behov  Reykjavík, Visbys innerstad, Pajala, Stockholms city eller utanför domkyrkan i Lund. Ralaflexbrunnar kan vi hitta på så många olika platser och i väldigt varierand...
Läs mer