Information till byalag & fiberföreningar

Bygga fibernät till hem och villa?

Vi på Rala har länge arbetat med byalag och fiberföreningar och via vår tjänst Byggafiber.se finns vi med er hela vägen. Byggafiber.se är ett projektverktyg som förenklar processen och som ger teknisk hjälp vid planering av fiber – du registrerar dig och ditt projekt där eller gör en intresseanmälan till ett befintligt projekt.

Att starta ett projekt och engagera sina grannar i projektet är gratis. När det är dags att gå vidare tar vi på Rala, med hjälp av Byggafiber.se, fram de underlag och planer som ni behöver för att gå vidare och förverkliga ert projekt och skaffa eget bredbandsfiber till hem och villa.

Tveka inte – ta första steget direkt om du vill ha ett snabbt och säkert bredband till ditt hem.

www.byggafiber.se

 

Skaffa fibernät – såhär fungerar det

Att skaffa fiber

Ibland måste man ta saker i egna händer. Här hittar du några tips för att komma igång med ett eget fibernät till hem och villa.

Se filmLäs mer
Case

Gräskö

Gräskö - från avfolkad sommaridyll till levande landsbygd med mer än 100 mbit/s

Se filmLäs mer
Enkla steg till bredbandsfiber
0102030405
Bredbandsfiber hemmaIntresseanmälanProjektstartPlanera & organiseraUnderlag

Bredbandsfiber hemma

Supersnabbt Internet i ditt hem

När allt är klart, när ert fibernät är slutbesiktigat och inkopplat, när ni valt operatör och kopplat upp er har ni en snabb, pålitlig och framtidssäker uppkoppling. En uppkoppling som ger dig skarp bild på TV:n och som inte blir långsam när familjen kopplar upp alla sina mobila enheter till hemmets wifi på en och samma gång.

 

 

 

Bredbandsfiber hemma

Intresseanmälan

Registrera dig på byggafiber.se

Är det du som är projektets eldsjäl och fiberhjälte eller är du intresserad av  att registrera ditt intresse i ett projekt? Oavsett om du ska projektleda eller om du ska anmäla ditt intresse till ett befintligt projekt börjar du med att klicka dig in på www.byggafiber.se  för att anmäla ditt intresse genom att ange var var du vill ha en fiberanslutning. Sedan kan du starta ditt projekt. Titta på introduktionsfilmen och följ stegen som beskrivs där så hamnar du rätt direkt.

Anmäl ditt intresse för bredbandsfiber

Projektstart

Gå igenom förutsättningarna
När du skapat ett projekt eller anmält ditt intresse i www.byggafiber.se kommer en person från oss på Rala att ta kontakt med dig och tillsammans startar ni upp projektet. Du som gjort en intresseanmälan blir kontaktad så snart ett projekt är igång i ditt område.

 

 

Projektstart

Planera & organisera

Planera och organisera ert projekt

Planera därefter ert framtida supersnabba fibernät direkt i webbtjänsten. Involvera grannarna, markera i kartfunktionen på byggafiber.se vilka fastigheter som ska anslutas och se hur intresset växer. Rala finns naturligtvis nära till hands hela vägen.
För att kunna driva igenom projektet behöver ni vara registrerade som en juridisk person, det kan exempelvis vara ett byalag, en samfällighet eller en intresseförening. Detta registreras hos Skatteverket.

 

 

Planera och organisera fiber

Underlag

Underlag för ansökningar och registreringar
Med uppgifterna i ert projekt på byggafiber.se som underlag kan ni sedan inleda byggprocessen, ta in offerter och detaljerade planer. Underlagen från oss på Rala är självklart också anpassade för att möta samtliga krav vid ansökningar om bidrag för fiberprojekt.

Rala är gärna med och stöttar projektet med leveranser, teknisk support och projektledning och du kan läsa mer i vår utförliga processbeskrivning om de olika stegen. Vill du ha mer information om hur vi rekommenderar er att anlägga ert nät och vad som är viktigt att tänka på när man bygger fiber kan du läsa vår förenklade markanvisning.