Drothems Byalag – från konkurskaos till ordning
Två kubikmeter kaffe
Vid det här köksbordet har vi haft många möten berättar Ingegerd Edman när vi sätter oss i hennes och maken Hasses ombonade kök i Vennerberga by utanför Söderköping. Hasse är ordförande i byalaget och han och Ingegerd har räknat ut att de bryggt två kubikmeter kaffe hemma i köket åt byalagsmedlemmar och åt dem som arbetat med att gräva ned fiberkabel på uppdrag av Drothems byalag. Vännen Göran Johansson som även är vice ordförande i Drothems byalag bänkar sig också för att hugga in på wienerbröd och kaffe och prata fiber. Strax innan vi lämnar Edmans kök någon timme senare avslöjar Göran att fibern verkligen spelat stor roll för hans arbetssituation.
En bredbandsresa från konkurskaos till ordning
Drothems byalag är ett byalag som sprudlar av engagemang och numer kunskap kring hur fibermaskineriet fungerar. Man sökte finansiering för 77 anslutningar – en till en början kämpig resa som fick ett lyckligt slut och 85 anslutna hushåll.
Hasse plockar fram en tjock mapp med bilder och flyttar undan en kaffekopp för att skapa mer utrymme på köksbordet. Bunten innehåller digitala fotografier utskrivna på A4-ark som är tydligt daterade i kanten. De första är ingen rolig syn – entreprenören som anlitades initialt gick i konkurs mitt i projektet och lämnade efter sig ett kaos som hette duga. Fiberkabel var nedlagd direkt i marken utan skyddande kanalisation, infrusen i gyttjigt vatten och i skåpen hängde allting i ett virrvarr av oorganiserad kabel. Dessutom påträffades internetanslutningskabel som var felaktigt dragen rakt igenom en husvägg.
Om den första entreprenören färdigställt arbetet hade det bara varit en tidsfråga innan byalaget fått stora problem med sitt bredband och för Drothems byalag var det nog tur i oturen att de var tvungna att se sig om efter en ny lösning.
Edmans har fotograferat mycket under projektets gång och Hasse visar före- och efterbilder först med den kursade entreprenörens röriga installationsförsök innan Rala gått in och gjort i ordning och efteråt, när alla installationer gjorts om efter konstens alla regler. Skillnaden är så stor att man inte behöver kunna någonting alls om fiber för att förstå att det var galet från början.
Ingegerd ler när vi kommer till den sista bilden. ”Det där, säger hon, det där är vårt barskåp.” Ovanpå ett XXXskåp står en flaska cider – när installationen var färdig passade man såklart på att fira. Vi undrar om vi kan få tillgång till bilderna. ”Inga problem”, skrattar Hasse, ”vi har dem digitalt och nu har vi dessutom bredband så vi kan skicka över dem snabbt som bara den”.
Att Drothems byalag kom i kontakt med Rala var en lyckträff. Entreprenören som gick i konkurs hade beställt material av Rala och när maskinerna var bortkörda och byalaget lämnats med ofärdiga projekt hittade man Rala tack vare logotyper på kvarlämnat material. Hasse ringde upp och Drothem fick hjälp att komma i kontakt med en ny entreprenör och en grävare som kunde slutföra arbetet åt byalaget.
En tunnel under Göta Kanal
Nästan alla byalag Rala levererat fiber åt har haft unika problem att lösa. När det gällde fibreringen av Drothems Byalag var Göta Kanal ett sådant. Fibern behövde korsa kanalen på något vis och som tur var fanns en gammal tunnel under kanalen, ett vackert murat dräneringsvalv där kabeln kunde förankras på ett vis så att den låg säkert även när kanalen och tunneln fyllts med vatten. Innan kabeln kunde blåsas under kanalen fick man tömma valvet på vatten.
Drothems byalag har skaffat sig kunskap. De vet hur man ska göra, vilka krav man kan ställa på en entreprenör och de vet både hur det känns att bli lämnad mitt i ett projekt och få riktigt bra och kompetent hjälp. De vet hur viktigt det är att ha god kommunikation med leverantörer. Man har bollat och ältat med kommunen, man har bollat med Rala och man har bollat med varandra och peppat varandra för att nå fram till målet – 85 bredbandsanslutningar i ett öppet Skanovanät med fiber och kanalisation från Rala.
Flera timmar snabbare
Göran jobbar med sjökort, digitala sådana. Stora kartfiler med mycket information som editeras och skickas fram och tillbaka. Tidigare fick han skicka iväg sina filer på kvällen, strax innan läggdags, och då var de förhoppningsvis framme hos mottagaren på morgonkvisten. ”Nu gick det så fort att jag inte trodde att det gått i väg”. Göran skrattar åt det hela och det är inte svårt att förstå att bredband verkligen gjort skillnad för invånarna i Drothems byalag.
Vi dricker upp vårt kaffe och kliver ut i hallen med en känsla av att man alltid är välkommen tillbaka till Edmans kök och med lite mer förståelse för hur mycket bredband kan betyda för landsbygden. Grannarnas barn kunde se Kalle Anka på julafton och det är lättare för Göran och många fler med honom att jobba på distans – smått som stort förändras och förbättras med snabbt Internet.
Fakta Drothems Socken:
-Sedan 1971 är socknen en del av Söderköpings kommun
-År 2000 var invånarantalet 1369 personer
-Drothems socken ligger söder, väster och norr om Söderköping kring Göta Kanal, Söderköpingsån och sjön Vispolen. Socknen består av mindre slätter och högre liggande skogsmark i söder och norr.
-I socknen finns gott om fornlämningar, bland annat 35 gravfält och en fornborg från järnåldern.
-På 1200-talet grundades här ett spetälskesjukhus som drevs av Helgeandsorden, en riddarorden med rötter i korstågen.