En stor liten stad som går sin egen väg mot digital infrastruktur

Strömstad är en stor liten stad som har hittat sin egen väg till framtidens infrastruktur. Vintertid bor här runt 13 000 människor, en siffra som sommartid ökar till 60 000. Till det kan man lägga köpsugna norrmän som vallfärdar för att handla godis utan sockerskatt storhandla billig mat och besöka Systembolaget. En stor genomströmning av människor som skapar enorma variationer i behov och belastning av stadens digitala infrastruktur.

Turisterna jagade täckning

Vi slår oss ned tillsammans med Anders Ohlson och Karin Rukin från StrömstaNET med varsin kaffe samtidigt försommarregnet vräker ned utanför fönstret. De berättar att man under högsäsongen kan se hur turisterna letar sig mot stadens högsta punkter i jakt på mobiltäckning för att kunna kommunicera. Behovet av att förbättra både den mobila infrastrukturen och att bygga fiberanslutningar var stort men ingenting hände.

Bostadsbolaget hade inte tid att vänta

Det som gör StrömstaNET till en utstickare är att de är ett dotterbolag till bostadsbolaget som tog saken i egna händer, tidigt medvetna om att fiber är ett viktigt argument för att få människor att flytta till och bo kvar i Strömstad. Man hade inte tid att vänta på kommunen när man såg hur stort behovet av ett modernt fibernät var utan drog igång och StrömstaNET bildades. Då fanns det några få fiberslingor dragna mellan större företag – nu kopplas nya nät kontinuerligt samman till ett stadsnät.

Under våren byggs det för fullt i de områden av där många bofasta lever, områden turisterna vanligtvis inte letar sig till. Fiberföreningarna är stora och omfattar såväl nybyggda villaområden som sjuttiotalsområden och ovanliga områden som Kebal, ett litet Venedig i Strömstadstappning, där kanaler och broar letar sig fram mellan husen.

Besök från Rala

Rala hälsar på i Strömstad ett par dagar efter att beskedet om nya bidrag från EU landade i Bredbandssverige. Det var goda nyheter, Anders berättar att det gör att fler fiberföreningsområden förhoppningsvis kan starta upp fibreringen redan till sommaren. Vi hade tur med första området menar Karin, där hade man redan bestämt sig för att byta ut sin kabel-TV och till viss del kunde kanalisationen återanvändas. Dessutom bidrog den första fiberutbyggnaden till att invånarna i Strömstad fick upp ögonen för fiber.

StrömstaNET fiber

Flexibilitet, speciallösningar och nära dialog

Det sägs att Strömstadsbor alltid är lite misstänksamma mot nya saker. Kanske är det därför StrömstaNET från start utmärkt sig genom att vara ovanligt flexibla när det gäller lösningar och personliga i sitt informationssätt. Det har gett större genomslag att ge sig ut och möta invånarna på plats jämfört med att skicka ut information på traditionellt vis. När det kommer till fibrering har man dessutom satsat på att vara tillmötesgående och hitta speciallösningar, unika för varje fastighet som krävt det.

En fördel med att arbeta mot fiberföreningar och samfälligheter i en stor liten stad är möjligheten till just det här arbetssättet där en nära dialog möjliggör att det går att trolla fram annorlunda lösningar. I Strömstads Venedig, Kebal har man till exempel gjort specialdragningar utanpå husen, ovanför vattenlinjen, för att kunna ta in fibern just där det passat varje fastighet bäst.

Proppen har gått ur

Det går bra för StrömstaNET. Anders berättar att de tror att proppen har gått ur, folk förstår vad det är vi erbjuder, vi har fått förtroende på orten och tillräckligt många har fiber nu för att alla ska veta vad det är och vad det gör för skillnad.

Karin fyller i att hon tror att det var en enormt stor skillnad att de hade bostadsbolaget med sig i grunden. Innan, när det rådde ovisshet kring vad fiber handlade om var det lättare att säga nej än ja men att ha bostadsbolaget i ryggen skapade förtroende.

StrömstaNET jobbar kontinuerligt med att få invånarna att förstå vikten av den här typen av infrastruktur och vad den kan innebära för en liten orts utveckling och de verkar ha lyckats exemplariskt. Man har redan i maj fibrerat 250 villor under året. Målet är satt till 500 villor under året med 50% penetration i åtanke, men man har redan gjort 80-100% vilket gör att det går fortare än planerat.

Vi har haft en intensiv vår menar Anders och Karin håller med, men de rättar sig snabbt – intensivt, det är det ju faktiskt hela tiden. Man märker även att öppenheten mellan stadsnäten i Sverige ökar och det blir vanligare att be varandra om råd och hjälp, och många har gjort studiebesök till Strömstad för att se hur man arbetar där, lära sig mer och ta med sig goda exempel tillbaka till det egna arbetet.

En regning dag i Strömstad

Turistsäsong och grävsäsong krockar vilket kräver effektivitet och kommunikation

Självklart stöter man på lite patrull. Alla som ska gräva ned fiber, oavsett var i Sverige man gör det – måste hitta speciallösningar eftersom det aldrig ser likadant ut. I Norrland gör frost och tjäle att grävsäsongen blir kort och i Strömstad, där vimlar det av turister när det är som bäst att gräva – och då gäller det att vara så smidig som möjligt för att inte ställa till för stora hinder. Man jobbar mycket med fräsning och visst tar det lite längre tid för maskinen att tugga sig igenom berg men det går. StrömstaNET samförlägger ofta med vatten och avlopp och dessutom har man en mycket god kommunikation med asfaltsåterställare så just återställningen går snabbt, effektivt och blir snyggt gjord. Samarbeten man värdesätter högt, både för att entreprenörerna fungerar som ambassadörer och för att smidigheten möjliggör just den där flexibiliteten vi ofta återkommer till under samtalet med Karin och Anders.

Fiskenät och fibernät – i Strömstad är det lätt att vara stolt

På StrömstaNET är man stolta. Över sin stad, över världens bästa räkor som säljs från Kosterfiskarna på torget nere vid vattnet – och över att man har skapat infrastruktur som gör att hushållen kopplas upp ett efter ett – och där även landsbygden ska byggas med. Vem vet – fler av de där 60 000 sommarinvånarna kanske väljer att stanna året om framöver. Det känns lovande att surfa in på StrömstaNETS hemsida där de sammanfattar sitt arbete i enkla ord:

”Att fiberutbyggnaden tids nog kommer till just din bostad är det inget snack om”

SIFFROR STRÖMSTAD:
-12750 invånare vintertid
-60 000 invånare sommartid
-10 miljoner besökare varje år
-3,6 miljoner övernattningar
-1 miljon fler nordiska turister än Stockholm
-1 fiberkabel är dragen mellan Halden i Norge och Strömstad.
-Livsmedelsbutikerna i Strömstad omsätter mer än en stor Stockholmsbutik tack vare norrmän som kommer och handlar.
-Avstånd till norska gränsen: 20 kilometer
-Båtresa från Norge: 20 minuter
-Antal anslutningar i det öppna stadsnätet: 2700