Drothem

Drothems Byalag – frĂ„n konkurskaos till ordning

TvÄ kubikmeter kaffe
Vid det hÀr köksbordet har vi haft mÄnga möten berÀttar Ingegerd Edman nÀr vi sÀtter oss i hennes och maken Hasses ombonade kök i Vennerberga by utanför Söderköping. Hasse Àr ordförande i byalaget och han och Ingegerd har rÀknat ut att de bryggt tvÄ kubikmeter kaffe hemma i köket Ät byalagsmedlemmar och Ät dem som arbetat med att grÀva ned fiberkabel pÄ uppdrag av Drothems byalag. VÀnnen Göran Johansson som Àven Àr vice ordförande i Drothems byalag bÀnkar sig ocksÄ för att hugga in pÄ wienerbröd och kaffe och prata fiber. Strax innan vi lÀmnar Edmans kök nÄgon timme senare avslöjar Göran att fibern verkligen spelat stor roll för hans arbetssituation.

Drothem fiberförening

En bredbandsresa frÄn konkurskaos till ordning

Drothems byalag Ă€r ett byalag som sprudlar av engagemang och numer kunskap kring hur fibermaskineriet fungerar. Man sökte finansiering för 77 anslutningar – en till en början kĂ€mpig resa som fick ett lyckligt slut och 85 anslutna hushĂ„ll.

Hasse plockar fram en tjock mapp med bilder och flyttar undan en kaffekopp för att skapa mer utrymme pĂ„ köksbordet. Bunten innehĂ„ller digitala fotografier utskrivna pĂ„ A4-ark som Ă€r tydligt daterade i kanten. De första Ă€r ingen rolig syn – entreprenören som anlitades initialt gick i konkurs mitt i projektet och lĂ€mnade efter sig ett kaos som hette duga. Fiberkabel var nedlagd direkt i marken utan skyddande kanalisation, infrusen i gyttjigt vatten och i skĂ„pen hĂ€ngde allting i ett virrvarr av oorganiserad kabel. Dessutom pĂ„trĂ€ffades internetanslutningskabel som var felaktigt dragen rakt igenom en husvĂ€gg.

Om den första entreprenören fÀrdigstÀllt arbetet hade det bara varit en tidsfrÄga innan byalaget fÄtt stora problem med sitt bredband och för Drothems byalag var det nog tur i oturen att de var tvungna att se sig om efter en ny lösning.

Edmans har fotograferat mycket under projektets gÄng och Hasse visar före- och efterbilder först med den kursade entreprenörens röriga installationsförsök innan Rala gÄtt in och gjort i ordning och efterÄt, nÀr alla installationer gjorts om efter konstens alla regler. Skillnaden Àr sÄ stor att man inte behöver kunna nÄgonting alls om fiber för att förstÄ att det var galet frÄn början.

Ingegerd ler nĂ€r vi kommer till den sista bilden. ”Det dĂ€r, sĂ€ger hon, det dĂ€r Ă€r vĂ„rt barskĂ„p.” OvanpĂ„ ett XXXskĂ„p stĂ„r en flaska cider – nĂ€r installationen var fĂ€rdig passade man sĂ„klart pĂ„ att fira. Vi undrar om vi kan fĂ„ tillgĂ„ng till bilderna. ”Inga problem”, skrattar Hasse, ”vi har dem digitalt och nu har vi dessutom bredband sĂ„ vi kan skicka över dem snabbt som bara den”.

Att Drothems byalag kom i kontakt med Rala var en lycktrÀff. Entreprenören som gick i konkurs hade bestÀllt material av Rala och nÀr maskinerna var bortkörda och byalaget lÀmnats med ofÀrdiga projekt hittade man Rala tack vare logotyper pÄ kvarlÀmnat material. Hasse ringde upp och Drothem fick hjÀlp att komma i kontakt med en ny entreprenör och en grÀvare som kunde slutföra arbetet Ät byalaget.

En tunnel under Göta Kanal

NÀstan alla byalag Rala levererat fiber Ät har haft unika problem att lösa. NÀr det gÀllde fibreringen av Drothems Byalag var Göta Kanal ett sÄdant. Fibern behövde korsa kanalen pÄ nÄgot vis och som tur var fanns en gammal tunnel under kanalen, ett vackert murat drÀneringsvalv dÀr kabeln kunde förankras pÄ ett vis sÄ att den lÄg sÀkert Àven nÀr kanalen och tunneln fyllts med vatten. Innan kabeln kunde blÄsas under kanalen fick man tömma valvet pÄ vatten.

Fiberarbete Drothem Dra fiber Drothem

Drothems byalag har skaffat sig kunskap. De vet hur man ska göra, vilka krav man kan stĂ€lla pĂ„ en entreprenör och de vet bĂ„de hur det kĂ€nns att bli lĂ€mnad mitt i ett projekt och fĂ„ riktigt bra och kompetent hjĂ€lp. De vet hur viktigt det Ă€r att ha god kommunikation med leverantörer. Man har bollat och Ă€ltat med kommunen, man har bollat med Rala och man har bollat med varandra och peppat varandra för att nĂ„ fram till mĂ„let – 85 bredbandsanslutningar i ett öppet SkanovanĂ€t med fiber och kanalisation frĂ„n Rala.

Flera timmar snabbare

Göran jobbar med sjökort, digitala sĂ„dana. Stora kartfiler med mycket information som editeras och skickas fram och tillbaka. Tidigare fick han skicka ivĂ€g sina filer pĂ„ kvĂ€llen, strax innan lĂ€ggdags, och dĂ„ var de förhoppningsvis framme hos mottagaren pĂ„ morgonkvisten. ”Nu gick det sĂ„ fort att jag inte trodde att det gĂ„tt i vĂ€g”. Göran skrattar Ă„t det hela och det Ă€r inte svĂ„rt att förstĂ„ att bredband verkligen gjort skillnad för invĂ„narna i Drothems byalag.

Vi dricker upp vĂ„rt kaffe och kliver ut i hallen med en kĂ€nsla av att man alltid Ă€r vĂ€lkommen tillbaka till Edmans kök och med lite mer förstĂ„else för hur mycket bredband kan betyda för landsbygden. Grannarnas barn kunde se Kalle Anka pĂ„ julafton och det Ă€r lĂ€ttare för Göran och mĂ„nga fler med honom att jobba pĂ„ distans – smĂ„tt som stort förĂ€ndras och förbĂ€ttras med snabbt Internet.

Fakta Drothems Socken:
-Sedan 1971 Àr socknen en del av Söderköpings kommun
-År 2000 var invĂ„narantalet 1369 personer
-Drothems socken ligger söder, vÀster och norr om Söderköping kring Göta Kanal, SöderköpingsÄn och sjön Vispolen. Socknen bestÄr av mindre slÀtter och högre liggande skogsmark i söder och norr.
-I socknen finns gott om fornlÀmningar, bland annat 35 gravfÀlt och en fornborg frÄn jÀrnÄldern.
-PÄ 1200-talet grundades hÀr ett spetÀlskesjukhus som drevs av Helgeandsorden, en riddarorden med rötter i korstÄgen.