Gräskö - bredband till Smugglarkungens ö

Tillgång till fiber, är en av 45 olika parametrar som vägs in och analyseras när en forskargrupp vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping för 12:e året i rad presenterar sin uppmärksammande ”Bäst att bo-ranking”. Övriga parametrar som vägs in är exempelvis andel ungdomsarbetslösa, jobbtillväxt, genomsnittligt slutbetyg i årskurs 9 och huspriser. Listan presenterades i veckan i tidningen Fokus. I toppen finns storstäderna men lite beroende på hur variablerna ställs mot varandra hamnar mindre kommuner extra bra till.

Utöver den vanliga listan baserad på bostadspris finns även en lista som väger livskvalitet mot just pris på boende. De tre högst rankade kommunerna är då:

Piteå

Skellefteå

Sundsvall

Vi ser flera starka samband med orternas placering när vi tittar på dem. Om vi tittar på vårt område är det traditionellt starka fibersatsning i orterna. Flera års utbyggnad har gjort att efterfrågan är hög, erbjudandet rimligt i pris och det möjliggör idag för både företagare och hushåll att bo och utvecklas utanför de traditionellt större städerna.

Under många år har vi saknat just uppkoppling till olika former av bredband så som fiber så det är extra glädjande nu när vi ser att det kommer in i finrummet säger Tobias Ahl, VD på Rala. Vi välkomnar fler studier med den här typen av parametrar. Många gånger möter vi företagare och hushåll som säger att de väljer eller väljer bort boenden på grund av just tillgång till bredband. Vi är inte heller förvånade att det här är en studie som presenteras i Sverige. Om vi tittar på tillgången till FTTH ligger Sverige i framkant i utvecklingen. Inom några år har det här säkert spridit sig över flera delar av Europa.

Vi vill också passa på att gratulera Mjölby kommun som hamnar på 8:e plats i rankingen. Där kan vi som bolag intyga att det finns mycket fiber avslutar Tobias.

 

 

« Previous post Next post »
More news
Senaste inläggen
04sep

Rala Sweden AB förvärvas av PrimoTech Group AB

PrimoTech har per 2023-08-24 förvärvat majoriteten av aktierna i Rala Sweden AB. Rala har sedan 1988 utvecklat och levererat tekniklösningar för infrastruktur och anläggningar. Idag är företag...
Läs mer