Det kanske låter som ett litet och obetydligt problem men det är numer ett utbrett problem som är svårt att ta sig ur. Vi pratar om gnagare som tar sig in och ger sig på anläggningen och förstör och på så sätt skapar avbrott och skador som kan bli betydande.  

“Vi har haft ägare till anläggningar som kontaktat oss och varit helt uppgivna” säger Roger Dahlén som jobbar med flera av de stora infrastrukturägarna och entreprenörerna i Sverige. “Skadorna kan bli enorma om problemet får fortsätta i den här omfattningen och det verkar inte som om den beprövade lösningen med råttgift alltid hjälper.”  

Sedan två år arbetar Rala med olika tätningslösningar från Beeles sortiment och de har många positiva egenskaper. Den produkt som är bäst lämpad i de här situationerna är Nofirno. Nofirno består av hylsor som appliceras i genomföringen och runt mikrokanalisationen med kablar. Massan appliceras sedan som ett skyddande skikt. Det kan låta komplicerat och omständligt men av de som testat har ingen återkommit till oss med just den invändningen. I klippet nedan finns mer information om hur appliceringen går till. 

De skador som vi får till oss rapporter om, kostar nätägaren många gånger mer än vad det gör att applicera ett ordentligt skydd. Dessutom ett skydd som också bidrar till att motverka flera andra problem som kan uppstå, gas, brand och vatten för att nämna några.  

Lösningarna som erbjuds via Beele har än så länge inte fått så starkt fäste på marknaden och anledningen till detta kan vara många. “Vi märker att det ofta är så att problemet löses av entreprenörer som hört av någon om att det finns nya tekniska lösningar som skulle kunna hjälpa. Men något stort genombrott eller sätt att ta sig an problem med tex gnagare kommer vi nog inte se förrän tekniska konsulter faktiskt tar sig an problemet” säger Roger vidare. “Men jag hoppas verkligen att det kommer inom en snar framtid för det här problemet skapar inte bara avbrott i trafiken, det får större konsekvenser än så. Jag ser stora säkerhetsrisker i att näten går ner på grund av gnagare. Det är det som är det riktiga problemet just nu”.  

Desto bättre att vi ser att det finns en lösning, den är lätt att ta till sig och att implementera. Nofirno finns på marknaden idag och den passar alla olika miljöer, storlekar och helt miljövänlig att jobba med. Det finns ett hållbarhetsperspektiv i allt vi gör och den här lösningen bygger på att vi tar det ett steg längre ut i anläggningarna. På bara ett par år har produkten fått godkännande av några av Sveriges största aktörer inom anläggning.  

Är du intresserad av att veta mer om Beeles sortiment och Nofirno i synnerhet, kontakta oss på info@rala.com eller läs här. 

Mer läsning finns också i vårat case om gnagare. Det kan du läsa här.

« Previous post Next post »
More news
Senaste inläggen
16mars

Ralaflex G2 Robust, en kraftfull mellanbror 

Var miljö har sitt behov  Reykjavík, Visbys innerstad, Pajala, Stockholms city eller utanför domkyrkan i Lund. Ralaflexbrunnar kan vi hitta på så många olika platser och i väldigt varierand...
Läs mer